Sprawozdanie 2005/2006

Maciej Paris – Wydział Medycyny Weterynaryjnej UW-M w Olsztynie
Agnieszka Dudek – Wydział Medycyny Weterynaryjnej ART we Wrocławiu
Marcin Petelicki – Wydział Medycyny Weterynaryjnej AR w Lublinie

W roku akademickim 2005–2006 pod patronatem Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych oraz przy olbrzymim wsparciu firmy Royal Canin Polska, po raz pierwszy odbył się Ogólnopolski Konkurs Weterynaryjnych Studenckich Kół Naukowych.

Konkurs, który ma być organizowany corocznie ma za zadanie szerzyć wiedzę weterynaryjną w środowisku studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej oraz wspierać i promować działalność studenckiego ruchu naukowego skupionego w kołach naukowych.

Tematyka konkursu obejmuje szeroko pojęte zagadnienia z zakresu nauk weterynaryjnych, a prace mają charakter jedynie badawczy.

Laureatami pierwszej edycji konkursu był trzyosobowy zespół studentów, członków Sekcji Anatomicznej Koła Naukowego Medyków Weterynaryjnych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Zuzanna Jesionowka, Paweł Zep i Michał Wąsowicz.

Nagroda główna przypadła autorom za pracę pod tytułem: „Morfologia strun ścięgnistych, chordeae tendineae, oraz mięśni brodawkowatych, musculi papillares, u wybranych gatunków blaszkodziobych i grzebiących”.

Wyróżniono również pracę Zofii Fraś pod tytułem: „Rozwój i dorastanie Jerzyków, Apus apus, pozbawionych opieki rodzicielskiej na postawie obserwacji przeprowadzonych w Azylu dla ptaków w warszawskim ZOO”.

Wysiłek autorów został nagrodzony w sposób nie do zapomnienia. By skonsumować trofea przemierzyli około półtora tysiąca kilometrów, nad Lazurowe Wybrzeże – La Grande-Motte – do Francji.

DSCN9754s

Laureatom i wyróżnionym towarzyszyła czwórka studentów, ambasadorów Royal Canin Polska z bratnich polskich wydziałów weterynaryjnych – Maciej Parys z Olsztyna, Marcin Petelicki z Lublina, Piotr Skup z Warszawy, Agnieszka Dudek z Wrocławia. Opiekunem grupy była dr Magdalena Szychulska z RC Polska.

DSCN9816s

Dla każdego z nas, nagrodą było uczestnictwo w pierwszym Międzynarodowym Kongresie Studentów Weterynarii – Royal Canin’s „Student Week”, 27-28 wrzesień 2006. Dwa dni wykładów minęły w gronie liczącym sobie bez mała pięćdziesiąt osób z różnych państw Europy.

Tematyka prelekcji obejmowała zagadnienia z zakresu dietetyki w aspekcie chorób przyzębia, otyłości, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, urologii oraz dermatoogii psów i kotów.

Podczas pobytu nie obeszlo się bez licznych przygód, towarzyszących zwiedzaniu okolicznych atrakcji. Francuscy gospodarze stanęli na wysokości zadania. Pomimo pełnych wiedzy wykładów potrafilii zorganizować nam wolny czas. Zwiedziliśmy fabrykę i laboratoria Royal Canin w Aimargues, gdzie od przysłowiowej „kuchni” można było zobaczyć praktyczną stronę wykładów – etapy produkcji karm.

DSCN9811s

Niezapomnianym przeżyciem była konna wyprawa, dla niektórych prawdziwa „przeprawa”, po rozlewiskach Parku Krajobrazowego Camargue nad Lazurowym Wybrzeżem.

Każdy dzień kończył się wieczorną wykwitną kolacją w aureorze nadmorskiej francuskiej kuchni, spienionej bąbelkami oraz barwnymi smakami bordowych trunków. Rytmom owych wieczorów dodawały hiszpańskie gitary z trójką śpiewających Amigos.

HPIM3665s

Serdeczne podziękowania składamy Członkom Komisji Konkursu, recenzentom, a przede wszytkim pomysłodawcy powyższego konkursu oraz sponsorowi – firmie Royal Canin Polska.

Jesteśmy ogromnie wdzięczni naszym opiekunom naukowym bez pomocy, których nie zdołalibyśmy wejść w świat nauki – prof. dr hab. Henrykowi Kobryniowi, dr Bartłomiejowi J. Bartyzelowi.

Dziękujemy za opiekę i wszelką pomoc dr Magdalenie Szychulskiej oraz dr Aleksandrze Skrodzkiej, dr Zbyszkowi Oliwie, dr Laurent Devillers, dr Jaroslawowi Kabie oraz dr Philippe Marniquet i jego zespołowi – bez których nie zdobyliśmy wiedzy o szacunku i szacunku do wiedzy.

Bardzo Wam dziękujemy.